Julia Kleinsmann

viool

Julia Kleinsmann (1995) begon op zesjarige leeftijd met vioolspelen aan de muziekschool in Deventer. In 2008 vervolgde zij haar studie bij Sylvia van der Grinten aan de Jong Talentenklas van het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. In 2013 wordt Julia aangenomen aan het Conservatorium van Amsterdam waar zij aanvankelijk bij Kees Koelmans en later bij Peter Brunt studeert. Momenteel zit zij in het vierde jaar van de Bacheloropleiding. Sinds 2016 volgt Julia ook lessen in barokviool bij Sayuri Yamagata en Shunske Sato.

Van jongs af aan speelt Julia al samen. Zij speelde in vele orkesten waaronder het Britten Jeugd Strijkorkest en het JeugdOrkest Nederland. Verder reikende orkestervaring heeft zij opgedaan bij het Symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam, mede als aanvoerder en plaatsvervangend concertmeester en bij de Nieuwe Philharmonie Utrecht. Afgelopen winter voerde Julia de tweede violensectie van het Nationaal JeugdOrkest aan. Naast het spelen in orkesten speelt Julia ook regelmatig kamermuziek in wisselende bezettingen. Momenteel maakt zij als tweede violist onderdeel uit van het Dostojevski Kwartet. Dit strijkkwartet studeert aan de Nederlandse StrijkKwartet Academie en volgt daarnaast een traject voor jonge, getalenteerde strijkkwartetten van Tivoli Vredenburg. Met het Dostojevski Kwartet speelt Julia komend seizoen in onder meer Het Concertgebouw en De Doelen.

Julia ontving prijzen op het Prinses Christina Concours en het Concours van Stichting Jong Muziektalent Nederland. Zij nam deel aan zomercursussen en festivals zoals het Peter de Grote Festival, Académie Internationale d’Eté de Nice en International Summer Academy in Cervo. Masterclasses ontving Julia van o.a. Stephan Picard, Ulf Hoelscher, Sarah Kapustin, Marc Danel, Vera Beths, Johannes Leertouwer en Emmy Verheij. Kamermuzieklessen kreeg Julia van onder meer Dmitri Ferschtman, Eberhard Feltz, Luc Marie Aguera, Nobuko Imai en Sven Arne Tepl.

Julia’s strijkstok, gebouwd door Andreas Grütter, wordt haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Julia Kleinsmann - © Juri Hiensch
© Juri Hiensch
Concerten met Julia Kleinsmann: