Gerard de Wit

klavecimbel

Dirigent, organist en klavecinist Gerard de Wit werd in 1985 te Dordrecht geboren. In seizoen 2006/2007 studeerde hij koordirectie en zang aan de Hogeschool IDE te Gorinchem.

Hij studeerde hoofdvak Orgel aan het Rotterdams Conservatorium en behaalde in juni 2010 zijn Bachelor (DM) diploma. Hoofdvakdocent was Bas de Vroome.

Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde hij hoofdvak Klavecimbel bij docenten Ton Koopman en Tini Mathot. In mei 2011 behaalde hij het Bachelor diploma. Gerard rondde in mei 2013 zijn Master-Klavecimbelstudie af met als eindcijfer een 9.

Tijdens zijn studies deed hij onderzoek naar 'De instrumentale muziek van en het leven van de figuur J.P. Sweelinck'. Tevens deed hij onderzoek naar de incomplete Cantate BWV 188 van J.S. Bach'. Uit deze cantate reconstrueerde hij de Sinfonia naar aanleiding van het complete klavecimbelconcert BWV 1052, welke hij tijdens zijn eindexamen Klavecimbel ten gehore bracht.

Hij volgde diverse masterclasses bij onder meer Jan Hage, Lutger Lohman en Thomas Trotter. Hij studeerde Basso Continuo bij Bernard Winsemius, Patrick Ayrton en Kathryn Cok. Ook volgde hij lessen Historische Documentatie bij onder anderen Peter van Heyghen en Capita Selecta (Universiteit Leiden) bij Ton Koopman.

Vanaf september 2015 studeert hij voor het laatste jaar Master-Orgel bij Ton Koopman aan het Koninklijk conservatorium te Den Haag.

In 2003 won Gerard de eerste- en publieksprijs tijdens een compositiewedstrijd. Regelmatig verschijnen er koor- en orgelbewerkingen van zijn hand. In 2011 verscheen een CD waarop hij zijn koraalbewerkingen speelt, aangevuld met vocale bewerkingen. In oktober 2013 kwam hierop een vervolg met een tweede CD.

In het najaar van 2014 richtte Gerard stichting Dutch Baroque op. De stichting zet zich samen met artistiek leider Gerard de Wit in om staande in de traditie van voorgaande vooraanstaande oude-muziekpioniers de verworvenheden van de historiserende uitvoeringspraktijk van de oude muziek voort te zetten en door te geven aan de nieuwe generatie. Gerard is tevens oprichter (2008) van kamerkoor Camerate Musicale; in 2014 is dit koor opgegaan in stichting Dutch Baroque onder de naam Dutch Baroque Vocal Consort.

Als kerkorganist is Gerard verbonden aan de Hervormde gemeente te Zwijndrecht, wijk Oude Kerk.

Gerard de Wit - © Minne Modderman
© Minne Modderman
Concerten met Gerard de Wit:
Persoonlijke website